Thursday, November 28, 2013 Posted By: System Administrator in: Blog Comment: 0 Viewers: 1571

Despre baterii

In general, bateriile Li-Ion au ca definitie la durata de viata NUMARUL de incarcari si nu timpul, acest numar de incarcari poate varia intre 300 si 500 in functie de mai multe conditii.

 1. In general, bateriile Li-Ion au ca definitie la durata de viata NUMARUL de incarcari si nu timpul, acest numar de incarcari poate varia intre 300 si 500 in functie de mai multe conditii.
 2. Bateriile SE UZEAZA in timp si de aceea sunt trecute ca fiind "consumabile" la toti producatorii de electronice.
 3. Deoarece nu exista un contor fizic/electronic al numarului de incarcari producatorii ofera un timp limitat de garantie, intre sase luni si un an. Binenteles exista si baterii bazate pe alte tehnologii care sunt folosite in echipamentele scumpe ori cu destinatie speciala (industriale, militare, stiintifice) care pot avea un timp mai mare de garantie si conditii specifice lor. PilotOn ofera garantie timp de 6 luni pentru acumulatori cu anumite restrictii pe care le vom dezvolta in continuare.
 4. ESTE NORMAL ca in timp, capacitatea bateriilor sa scada datorita consumului elementelor chimice din interiorul acestora. Dupa un numar de 300 incarcari, la utilizare moderata, capacitatea unui acumulator li-Ion scade in jur de 80%. De asemeni si curentul furnizat de acestea scade in timp, astfel incat, in cazul folosirii de aplicatii mari consumatoare de energie timpul de utilizare sa scada iar bateria sa-si "revina" dupa oprirea consumului.
 5. Asa cum procedeaza si alti mari producatori, PilotOn inlocuieste bateriile defecte sau uzate in perioada de garantie daca capacitatea acestora scade sub 60%.
 6. Frigul sau caldura afecteaza viata unei baterii Li-Ion, astfel incat actiunea temperaturilor scazute scade TEMPORAR timpul de utilizare al bateriei dar in schimb EXPUNEREA BATERIEI (a GPS-ului) la temperaturi peste 65 grade duce la DISTRUGEREA iremediabila a acumulatorului, temperaturi peste 65 grade se intalnesc in masini lasate in soare, tableta expusa direct la lumina soarelui, utilizarea intensiva fara pauza, etc.
  O baterie care a fost afectata de caldura excesiva 99% din cazuri se va UMFLA.
 7. Bateriile Li-Ion sunt afectate si pot fi distruse daca sunt supra incarcate sau descarcate sub limita de rezistenta, de aceea pe fiecare in parte este montat un circuit electronic care se ocupa de protectia lor. Cu toate acestea este necesar ca cel putin o data pe luna, chiar daca tableta este nefolosita sa fie incarcata complet pentru a preveni descarcarea excesiva. In cazul in care o baterie a fost descarcata sub limita de functionare la incarcarea acesteia apare fenomenul de umflare datorita gazelor care se produc in interior, acelasi efect are si o supraincarcare. Umflarea bateriilor apare destul de rar datorita existentei circuitelor de protectie.
 8. Descarcarea pana la oprirea tabletei SCADE durata de viata a bateriilor, de aceea, este recomandat ca tableta sa fie pusa la incarcat atunci cand capacitatea bateriei este in jur de 15% si tableta semnalizeaza acest lucru. In timpul incarcarii, utilizarea tabletei cu aplicatii mari consumatoare de curent duce la incarcarea ERONATA a bateriei astfel incit apare fenomenul de DECALIBRARE iar tableta/GPS-ul pierde momentan datele despre capacitatea bateriei.
  Pentru rezolvarea problemelor de decalibrare, de obicei, este suficienta incarcarea in mod normal de 2-3 ori a tabletei sau un reset la setarile de fabrica. 
  Sa nu uitam ca utilizarea tabletelor, in timpul incarcarii duce inevitabil la aparitia defectelor fizice cum ar fi: ruperea mufelor incarcatoarelor, firelor de la incarcator, smulgerea, deformarea sau distrugerea mufelor de alimentare din tableta sau chiar mai rau distrugerea placii de baza din cauza socurilor electrice aparute din intreruperile frecvente de alimentare, aceste defecte FIZICE sunt provocate si nu sunt acoperite de conditiile de garantie.

Aceste informatii au fost compilate din mai multe surse ale producatorilor renumiti de electronice si pot fi accesate pe internet.

Articol preluat http://www.itab.ro/blog/5-tutoriale/48-despre-baterii.html

Comments

Leave your comment